Tips til bedre billeder med din smartphone

Bedre billeder med din smartphone

Jeg er hen over sommeren flere gange blevet spurgt til mine ferie billeder, hvilket kamera jeg har brugt og hvordan billederne er blevet så flotte ? Mange tror jeg har slæbt rundt på tungt fotoudstyr og brugt timer på at redigere i Photoshop – så en del af jer er blevet overrasket når jeg fortæller at billederne blot er taget med min smartphone og efterfølgende redigeret på telefonen i en gratis app. “Jamen så må det da være en godt kamera der er i din telefon?” Nej, ikke specielt, men jeg følger ofte nogle enkle grundtrin for at opnå bedre billeder. Jeg tænkte derfor at jeg her ville give et par tips videre så flere kan få bedre billeder ud af kameraet i telefonen.

Rule of thirds

Uanset hvor dyrt et kamera du bruger eller om du kan nøjes med telefonen så bliver et billedet markant bedre af at tænke over kompositionen fra start. Her er et eksempel komposition efter “tredjedelsreglen” eller “Rule of thirds”.

web_ruleof3

I kompositioner efter “Rule of thirds” inddeles billedet i 9 dele (3 vandret × 3 lodret), og hovedmotivet placeres i skæringspunkterne mellem linjerne (de røde markeringer på billedet). I ovenstående eksempel er båden placeret i nederste venstre skæringspunkt og masten i øverste venstre skæringspunkt. Ved at placere det vigtigste element i en af de røde markeringer kommer fotografiet til at se mere stabilt ud og det får en perfekt balance. Det giver som regel også en god komposition, hvis den vigtigste del af motivet er placeret på en af linjerne, så det er altså ikke strengt nødvendigt, at placeringen af motivet er lige i den røde markering.

Den er let at huske, den er simpel, og den er uhyre effektiv. Rule of thirds er nok den mest brugte af alle kompositions reglerne, og det er ikke uden grund. Der findes mange andre metoder til at kompositionere sit billede efter bla. “golden spiral, diagonaler, triangle, men Rule of thirds er klart det nemmeste at huske og bruge i hverdagen.

Golden hour

Og så er der det med tidspunktet på dagen hvor man tager billeder. Midt på dagen er solen en meget hård lyskilde, der kaster hårde og nådesløse skygger – noget vi fotografer ikke bryder os specielt meget om, da lyset ikke er specielt flatterende og meget kontrastfyldt. Prøv i stedet at tage billeder i timen omkring solnedgang eller solopgang. Man definerer den gyldne time som den periode fra solen er 6 grader under horisonten til 6 grader over horisonten.

web_IMG_20160819_061511-01

Grunden til at netop den time er så interessant er at lyset er utrolig smukt. Det er blødt og har en smuk farve. Oplagt er det naturligvis at bruge den gyldne time til at fotografere landskaber, men den kan bruges til mange typer af motiver. Men i den gyldne time får hudtoner et særligt skær, lyset bliver blødt og “omslutter” det vi fotograferer på en helt anden måde end midt på dagen.

Redigeringen af billedet

Når jeg har taget billedet med min smartphone så optimere/redigere jeg interessante billeder i en app der hedder “Snapseed” det er en gratis app. fra Google og den findes til både Android og IOS.

snapseed_app

Jeg vil herunder givet et eksempel på hvordan jeg arbejder med Snapseed for at optimere billeder, man langt hen af vejen handler det om at lege med billederne og se hvad der fungere for netop dit billede. Jeg tager udgangspunkt i et billede jeg tog en morgen på Langå stadion af et IC3 tog. Og herunder kan du se forskellen på før og efter billedet.

2016-09-05_155958

For at komme fra det originale billede til de optimerende billede har jeg gjort følgende:

1) Åben billedet i Snapseed, tryk på “justering”Screenshot_20160905-161608

2) Tryk på “tryllestaven” nederst i billedet, så forsøger Snapseed at optimere billedet automatisk.web_Screenshot_20160905-161622

3) Herefter vælger jeg som regel at justere “Atmosfære” i billedet, det giver billedet bedre farver, uden at det bliver overdrevet.

Screenshot_20160905-161653

4) Hvis billedet ikke har noget klart fokusområde, vælger jeg fokuseffekt hvorefter man kan gøre områderne i billedet som er af mindre betydning utydelige, ude af fokus. Det drager beskuerens øje hen mod det vigtigste element i billedet.

Screenshot_20160905-161714

5) Herunder kan du se hvor jeg har lagt fokus i billedet.

Screenshot_20160905-161807

6) Til slut vælger jeg menu punktet “Grynet film” for at give billedet et mere analog look. Det tilføjer lidt gryn i billedet og giver farverne en anden toning – hvilken type af grynet film jeg bruger er meget forskellig, og som regel er det bare at forsøge sig frem for at finde det bedste resultat.Screenshot_20160905-161846

Her under kan du se flere eksempler på billeder som jeg har optimeret efter ovenstående metode. Håber det giver lidt mening ellers er I velkommen til at kontakte mig.

 

 

Jesper Grønlykke Skrevet af:

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*